DANS FAVORITRECEPT


RECEPT PÅ MAT

Kyckling risotto

Till 2 personer
1 Gul lök
1,5-2 dl Ris
1 Grillad kyckling
1 liten burk konserverad annanas
Salt, dill, curry

Kyckling Risotto

Tärna löken i bitar och fräs den och riset i lite olja i en kastrull. Krydda med curry och salt häll på vatten och koka riset som vanligt. Stycka den grillade kycklingen och skär annanas i bitar. Varva det färdiga riset, kycklingen och annanasen i en skål. Krydda varje lager med dill och curry eventuellt även jordnötter. Serveras varmt gärna med någon sallad.

Mango Kyckling

Mango Kyckling

Till 3 personer
450 g Kycklingfilé
1 Gul Lök
Lite Solrosolja
1,5 dl Hönsbuljong
1 dl Vitt vin
Rivet skal av en halv citron
2 St Mangofrukter
0,5 tsk Salt
0,25 tsk Vitpeppar
0,5 dl Grädde
Liten bit Purjolök
0,5 dl Caschew Nötter

Skär kycklingen i bitar och hacka löken. Hätta upp lite olja i en wok eller stekpanna. Fräs löken under omrörning (3 min). Tillsätt kyckling och bryn det kraftigt i 5 min. Tillsätt buljong, vin och citronskalet. Låt det sjuda under lock i 5 min. Tärna mangon i bitar (Ta bort skal och kärna). Tillsätt mangon, salt, peppar och grädde värm upp i någon minut. Strö över fint skuren purjolök och caschew nötter. Server med ris.

Korvgryta

Till 4 Personer
5-6 Ganska Stora Potatisar
2 Kött & Grönsaks Buljongtärningar
2 Tomater
250-300 g Falukorv
1 Grön Paprika
Lite Purjolök
1/2 dl Syltad Smålök
1 Liten Burk Skivade Champinjoner
1/2 dl Chilisås
Salt, Svartpeppar, Oregano, Timjan

Skala och skär potatisen i skivor. Skär tomaten i bitar. Koka potatis och tomat vattnet med buljong, salt, kryddor och chilisås i 10 min. Tillsätt tärnad falukorv, paprika och purjolök skuren i bitar samt champinjoner och sylt lök. Koka ytterligare 10 min och det är klart.

Kött & Grönsaks Wok

Till 4 personer
300-400 g Ytterlår eller liknande
1/2 Buljong Tärning i 1/2 dl Vatten
2 msk Soja
1 tsk Malen ingefära
1-3 Vitlöksklyftor hackade i små bitar
1/2 tsk rivet Apelsinskal
1 Grön Paprika
1 Morot
100 g Rotselleri
2-4 msk Syltad Lök
1 burk Champinjoner
1 burk Böngroddar
1 msk Olja
3-3.5 dl Ris

Sätt på riset och låt det koka enl anvisningar på förpackningen. Strimla köttet. Blanda buljong, soja, ingefära, vitlök och apelsinskal i en skål. Strimla paprikan. Skär morot och selleri i bitar. Häll av böngroddarna och svampen. Hetta upp oljan i wok och bryn köttet i ca 3 min. Ta upp köttet på en tallrik. Häll ned grönsaker, svamp och syltad lök i woken och tillsätt buljongblandningen. Fräs under omrörning i ca 4 min. Vänd ned kött och böngroddar och rör om. Värm i ca 2 min. Klart att servera med det kokta riset. Det går även bra att ha nudlar istället för ris.

Matts sötpotatissoppa

Till 4 personer
500g Skalad sötpotatis
2 Schalotenlökar
1 l Kycklingbuljong
1 burk Kokosmjölk ca 400g
2-3msk äppelcidervinäger, salt, peppar

Skär potatis och lök i mindre bitar. Lägg bitarna i en kastrull och slå på buljongen så att det knappt täcker. Koka tills bitarna är mjuka. Tillsätt kokosmjölken och mixa soppan slät. Smaka av med vinäger, salt och peppar. Dekorera med koriander och servera med något gott bröd.

Quiche Lorraine

Smördeg 1 rulle eller 5 st ihopkavlade plattor.
2 Paket Bacon
4-5 Ägg
2-3 dl Mjölk
Riven Ost
Salt, Peppar

Stek baconen tills de blir lite knapriga. Kläm ut smördegen i en långpanna så att man får en 1 cm hög kant. Vispa ägg, mjölk salt och peppar till en jämn blandning. Strö bacon och ost på smördegen och häll på äggblandningen. Grädda i 200 grader i 30-40 minuter. Om den snabbt blir brun kan man lägga på lite Al-folie. Servera med sallad av något slag.

Vitkål och Rotsakswok med strimlad Lövbiff

Till 4 personer.
350 g lövbiff
6 st potatisar
3 st morötter
1 st rotselleri (liten)
2 st gula lökar
300 g vitkål
2 msk matolja
Salt, soja, persilja & ingefära

Strimla lövbiffen och bryn den i matoljan i woken. Flytta över lövbiffen till en tallrik. Skär potatis och morötter i små stavar. Skär vitkålen och löken i rätt stora fyrkantiga bitar. Häll ned alla grönsakerna samt kryddor i woken. Rör om då och då och låt det stå tills rotsakerna har börjat bli mjuka. Lägg i köttet igen och låt allt värmas upp & sedan är det bara att hugga in.

Kyckling på Potatis- och Morotsbädd

Till 2 Personer
2 st Kyckling filér
4 st Potatisar
2-3 stora Morötter
Pressad Citronsaft
Soja
Salt, Svartpeppar, Timjan, Curry, Vitlökspulver

Skala och tärna potatis och morötter och lägg dem i en ugnsfast form. Krydda kycklingfilérna på båda sidor med kryddorna. Lägg filérna på rotfruktsbädden och häll på lite citonsaf och soja på dem. Låt stå i ugn på 225 grader i 15 minuter. Ta ut formen och vänd på kyckling bitarna. Låt den sedan stå ytterligare 15 minuter i ugnen. Servera med sallad.

Svamp och Fläskröra med Potatis

Till 3-4 Personer
1 st Gul lök
200g Tärnat fläsk
300g Färsk svamp
1 Burk Creme Bonjour vitlök och örter
Svartpeppar, Soja

Hacka lök och fräs tillsammans med fläsket. Tillsätt den tärnade svampen och bryn på ganska lågvärme till en del av vätskan försvunnit. tillsätt en burk med creme bonjour med lämplig smaksättning, svartpeppar och lite soja. Värm några minuter och servera sedan med kokt potatis

Bakad Potatis med Räkröra

Till 2 Personer
2 st Bakpotatisar
ca 100g Räkor
300g Keso
4Msk Majonäs
1Tsk Senap
ca 100g Strimmlad sallad
Dill

Bakpotatis punkteras med potatissticka och bakas i ugn eller micro som vanligt. Räkorna, sallad, keso, majonäs och senap blandas till en röra i en skål. Toppa med lite dill för smak och dekoration. Skär ett kryss i potatisen salta och fyll den med en del av röran.

Pasta med Sås på Avokado & Räkor

Till 2 Personer
2 st Avokado
ca 100g Räkor
2,5 dl Cream Fresh
Citronpeppar

Koka pasta (spagetti) lagom till två personer. Dela avokadon på mitten ta bort kärnan och gröp ur halvorna. Mixa fruktköttet tillsammans med cream fresh och tillsätt lite citronpeppar. Koka upp avokadomixen på låg värme i en kastrull tillsätt räkor och rör runt några minuter innan det är färdigt att servera.

Lindas Tomat och Spenat Pannkaka med Räkröra

Till 2-3 Personer
1,5 dl hackad spenat (upptinad från frysen fungerar bra.
3 dl vetemjöl
1 burk krossade tomater
3 dl mjölk
2 ägg
lite salt

Räkröra:
2 dl Creame fresch
75 g stenbitsrom
1-1,5 dl skalade räkor
1 finhackad rödlök

Blanda allt till smeten och stek pannkakorna som vanligt i stekpanna. Servera dom med röran gjord på räkor.

Renskav

Till 2 Personer
1 Paket renskav 240g.
1 Gul lök
Svamp av valfri sort
2 dl Grädde
1 Äpple ägg
Lite salt, svartpeppar och soja
Hackad Persilja (frusen går bra om inte färsk finns)

Stek renskav, skivad svamp och lök i en stekpanna. Salta och peppra efter smak. Tillsätt grädde lite soja och mot slutet lite äpple hackat i cm-stora bitar. Strö över hackad persilja. Servera med kokat ris, grönsallad och lingonsylt.

Fisktacos

Till 2 personer
1 Rödlök
200g Körsbärstomater
2 Avocado
1 röd chillifrukt
saften från 1/2 lime
1/2 kruka färska koriander
Torskrygg eller annan fast vit fisk
Cream fraiche
Tortilla
Tacochips

Stek fisken under lock så den inte blir torr. Gör en salsa med hackade tomater, rödlök, avocado, chilli och koriander. pressa överlimesaften och blanda runt med sked. Lägg upp snyggt på fat och servera med tortilla, tacochips och cream fraiche.

Fisktacos


VEGETARISK MAT

Ost Tortellini

Till 4-6 Personer
400-500 g Ost Tortellini
1 Gul Lök
4 Tomater
1 Aubergine
3 Paprikor i olika färger.
2 Zucchini
1-2 msk Oliv Olja
3 Vitlöksklyftor
Salt, 1/2 tsk Svartpeppar, 1 tsk Basilika

ost tortellini

Skär lök, aubergine, tomater, paprikor och zucchini i 2x2 cm stora bitar. Hetta upp olja i en stor stekpanna eller wok och bryn löken i 2 min tills den mjuknar. Tillsätt resten av grönsakerna, vitlök, kryddor och bryn i 20 min tills grönsakerna är mjuka. Koka tortellini enl anvisningar på förpackningen. Låt den rinna av och blanda ned dem bland grönsakerna. Klart att servera. Om man vill kan man tillsätta lite strimlad kyckling samtidigt med löken.

Vegetarisk Tacogratäng

Till 4-5 Personer
3dl ris
300g quornfärs
En påse tacokryddor
0,5 dl tacosås
2 dl matlagningsyoughurt
1 dl majonäs
Riven ost
Tacoskal

Koka riset och häll över det i en ugnsfast form. Stek quornfärsen med tacokryddor. Tillsätt 2-3 dl vatten under stekningen. Häll färsen ovanpå riset. Blanda matlagningsyoughurt, tacosås och majonäs i en skål och häll sedan blandningen i formen ovanpå quornfärsen. Bryt sönder tacoskal och lägg som ett lock formen. Strö ost på skalen och ställ sedan in formen i ugnen på 200 grader tills osten fått lite färg.

Vegetariska Burrito

Till 3-4 Personer
1 burk böngroddar
1 burk champinjoner
1 burk majs
1 burk röda bönor
2 dl frusen spenat
Fetaost
Riven ost
Salt, Svartpeppar
Tortilla bröd

Stek spenat, böngroddar, champinjoner, majs, röda bönor och fetaost i en panna med lite olivolja. Krydda med salt och svartpeppar. Lägg en rejäl klick av blandningen på tortilla brödet och toppa med riven ost. Vik ihop den och pressa lite grann. Värm den i micro i 30 sekunder för att få den rivna osten att smälta. Servera med till exempel råstekt potatis.

Nellys tomat och ostpaj

Till 3-4 Personer
4-5 Tomater
Riven ost
Dijon senap
Getost (Président Sainte Maure)
Örtsalt

Pajskal
3,75 dl vetemjöl
125 g tärnat smör
1,7 dl vatten
lite salt

Blanda mjöl och smör och arbeta med degen tillsätt vattnet i omgångar. När den är klar låt den stå i kylen i ca 30 min. Kavla ut degen så att den är ca 3-4 mm tjock. Lägg den i lämplig form. Bred ut lite senap i botten på pajskalet. Skär tomaten i skivor och placera ut i pajen. Strö över den rivna osten. Skär getosten i skivor och lägg jämt utspridd ovanpå. Krydda med örtsalt, aromatkrydda eller liknande. Låt pajen stå 20-30 min i ugnen på 200 grader.


RECEPT PÅ KAKOR & TÅRTOR

Choklad havrekakor

Havrekakor

3 dl socker
2 msk vaniljsocker
6 msk cacao
4 msk vetemjöl
8 dl havregryn
250 g smält smör
1 dl ovispad grädde eller mjölk

Blanda alla ingredienserna i en bunke. Om det är väldigt torrt kan en 1/2 dl vatten tillsättas. Häll smeten i långpanna (ungefär 35*30 cm) och bred ut den till ett ca 1 cm tjockt lager i pannan. Sätt in i ugnen i 200 grader i 10 min. När den är färdig gräddad tas den ut och kakan skärs i fyrkanter. Låt svalna. Dessa kaker kan med fördel frysas in. De behöver inte tinas innan man äter dem om man inte vill. Jag föredrar dem lite kalla. Om man vill kan man smaksätta smeten med apelsinskal rivet fint från en halv apelsin.

Sockerkaka med Kanel & Kardemumma

2 dl socker
2 ägg
1 msk vaniljsocker
1,25 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
1 tsk kardemumma
0,5 tsk kanel
1,5 dl mjölk
50 g smält smör

Vispa socker och ägg i en bunke. Blanda sedan i resten av ingredienserna och rör om. Häll smeten i smörad och bröad form med löstagbar botten. Strö över lite pärlsocker och ställ sedan in kakan i ugnen 175 grader i 35 min.

Muffins med Björnbär och Vit Choklad

2 ägg
1,5 dl socker
2 tsk bakpulver
5,5 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1,5 dl mjölk
250 g björnbär
150 g smält smör
100 g vit choklad

Muffins

Vispa socker och ägg pösigt i en bunke. Blanda i mjölk smör och björnbär. Blanda mjöl, bakpulver, salt och den hackade chokladen i en bunke. Rör fösiktigt ned mjölblandningen i äggröran med en sked och när smeten är homogen kan den klickas ut i formar. Grädda i 225 grader i 20 minuter.

Kladdkaka

3 st ägg
2 tsk vaniljsocker
6 msk cacao
1 krm salt
2,5 dl vetemjöl
4 dl socker
150 g smält smör

Blanda alla ingredienserna i en bunke. Rör om bara så mycket att det blandar sig inte mer för då är det risk att kakan blir smetig. Häll smeten i en form så att det blir ett 2-3 cm tjockt lager när den är jämt fördelad i formen. Grädda 40 min i 175 grader. Grädde eller vaniljvisp är gott till kakan!

Chokladtårta

400 g Mörk BlockChoklad
200 g Smör
2 dl Socker
4 Ägg
2,5 dl Vetemjöl
1 tsk Bakpulver

Choklad tårta

Smält smöret med 200 g av chokladen. Vispa socker och ägg. Häll i det smälta smöret och chokladen, mjölet och bakpulvret i bunken med ägg och socker. Rör samman smeten. Grädda i smord och bröad form i 20 min vid 200 graders ugnsvärme. När den är klar vänds den ut på ett upplägningsfat och får svalna. Smält resten av chokladen och bre ut den på kakan både uppepå och på sidorna. Låt den stelna gärna i kylen. Serveras med grädde eller glass

Lätt Morotskaka

Kaka
2 Ägg
1 dl Socker
1 dl Vetemjöl
1 tsk Bikarbonat
1 tsk Bakpulver
1 tsk Kanel
1 tsk Kardemumma
1 tsk Vaniljsocker
0,5 dl Matolja
3 dl rivna Morötter
2 dl rivna potatisar

Glasyr
100 g Philadelphaost light
1 dl Florsocker
1 tsk Vaniljsocker
1 tsk Vatten
0,5 tsk Matolja

Morotskaka

Vispa socker och ägg. Låt den rivna potatisen rinna av lite grann. Rör ned vetemjöl och potatisen tillsammans med bakpulver, bikarbonat, kanel, kardemumma och vaniljsocker. Blanda ned olja och de rivna morötterna. Häll smeten i en smord och bröad form. Kakan gräddas långt ned i ugnen i 35 min i 175 grader. Rör ihop ingredienserna till glasyren och bred ut det på den avsvalnade kakan.

CheeseCake

10 st Digestivekex
100 g smält Smör
200 g Philadelfiaost
3 Ägg
1,5 dl Strösocker
10-20 Frysta Bär(Hallon, Björnbär eller
2 burkar Creme Fraiche
1 msk Vaniljsocker
1 dl Florsocker (siktat)

Digestivekexen smulas i en pajform. Häll över smöret så jämnt som möjligt. Grädda: 10 min, 200 grader. ställ åt sidan. (Denna gräddning kan hoppas över.) Dela Philadelfiaosten i bitar. Kör dem i mixer med ägg, strösocker och frysta bären. Häll röran över kexen. Grädda i 35 min, 180 grader. Bland Creme Fraiche med vaniljsocker och siktat florsocker. Bred ut på den kalla kakan. Grädda i 6-7 min i 200 grader. Gott till kakan: Citronsås. 3-4 msk citron, 3/4 dl vatten, 1 äggula, 1 tsk majsenamjöl och 1,5 dl socker sjudes i kastrull under omrörning. Rör i en msk smör. Ät och njut!!


RECEPT PÅ DESSERTER

Apfel Strudel

Smördeg 1 rulle eller 4 st ihopkavlade plattor.
3 st Äpplen
1 dl Socker
1/2 tsk Kanel
1 dl Russin
2 tsk Rivet citronskal
1/2 dl Smält smör

Tärna äpplena. Blanda äpplen, socker, kanel, russin och rivet citronskal i en bunke. Lägg blandningen i en sträng på ena sidan av smördegen. Häll över hälften av smöret. Rulla ihop smördegen till en rulle och vik in ändarna. "Limma" alla skarvar med äggvita. Lägg rullen på en plåt med bakplåtspapper med skarven nedåt. Pensla över rullen med resten av smöret. Stick små hål på ovansidan med en gaffel och grädda i ugn på 200 grader i 10-15 minuter. Serveras varm med glass. Går även bra att äta kall men det är lite fästligare när den är varm.

Våfflor

Vofflor

4 st ägg
2 tsk salt
2 msk socker
7 dl mjölk
6 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Blanda och vispa ihop alla ingredienserna i en bunke. Grädda i voffeljärn. Ät och njut.

Gallianoglass med Frukt

Till 1 Person
Vaniljglass
Physalis
Russin
Galliano

Ta ett par skedar glass och lägg dem i en dessertskål. Skär 3-4 stycken physalis i klyftor. Strö lite russin och de skurna physalis klyftorna över glassen. Häll lite galliano i strängar över alltihop och det är klart att servera.

Smulpaj med havregryn och äpple

4 st medelstora äpplen
150 g smält matfett
1,5 dl socker
4 msk ljus sirap
4 msk grädde eller mjölk
3 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl

Skala och skär äpplena i klyftor. Lägg klyftorna i en ugnsäker form. Blanda ihop alla indgredienser till smeten och häll den ovanpå äpplena. Grädda i ugn vid 200 grader i 20 min. Serveras med gradde vanlijsås eller glass.

Julgodis med vit Choklad

Vit choklad
Solrosfrön
Cashewnötter
Coccos
Torkadfrukt

Julgodis

Smält chokladen i en liten kastrull på svag värme på spisen. Hacka nötter och den torkade frukten i bitar och rör ned tillsammans med coccos och solrosfrön i chokladen. Klicka ut med hjälp av en matsked på bakplåtspapper och låt klickarna stelna.


Drinkar & Drycker

Falsk Flädersaft

2 l svarta vinbärsblad (packade)
2 l vatten
2½kg socker ( 2kg om saften skall frysas )
3 citroner
50g citronsyra

Skölj vinbärsbladen och lägg dem i en stor bunke. Koka upp vattnet och rör i sockret. Borsta citronerna väl och skär dem i tunna strimlor. Lägg citronstrimlorna bland vinbärsbladen. Häll över lagen och citronsyran. Rör om. Täck över bunken och låt stå kallt i 5 dygn. Sila bort blad och citroner. Häll upp på väl rengjorda flaskor.

Connys rabarbersaft

3 kg rabarber
3,25 l kokande vatten
2,5 kg socker
2 citroner
30 g citronsyra
1 krm natriumbensoat

Skär ned rabarber och citron i en rymlig bunke/hink. Slå över det kokande vattnet. Täck och låt stå i två dygn. Rör om ibland. Sila i saftduk. Rör ned sockret lite i taget. Tillsätt vinsyra och natriumbensoat.Rör om tills sockret har löst sig helt och häll sedan upp på flaskor. Saften går utmärkt att frysa in i petflaskor.

Körsbärssaft

2,5 kg Körsbär
1,2 l vatten
12 dl socker
1 tsk natriumbensoat

Lägg de sköljda bären och vatten i en gryta.Låt det koka upp och koka i 15 min. Tryck med en sked eller slev på bären så att de går sönder och saften rinner ut. Häll upp bären i en silduk och låt stå i 30 min. Häll tillbaks saften i den rengjorda grytan och koka upp. Tillsätt sockret och rör om tills allt har löst sig. Ta grytan åt sidan och skumma av ordentligt. Ta upp lite av saften och lös natriumbensoaten i det. Blanda sedan ned detta i saften. Häll upp saften på väl rengjorda flaskor. Sätt på kork och låt svalna.

Morgonshoot med chilli och ingefära

3 flaskor Funlight lime
8 l vatten
3 st chilli
4 st lime
2 flaskor färskpressad lime
2 stora bitar ingefära

Detta blir ganska mycket så det är nog bra att skal ned receptet innan om man inte skall bjuda ett helt hotell. Blanda alla ingridiensera och låt stå. Hur länge är lite oklart.


Bröd

Tunnbröd

5 dl vanlig fil (ej lättfil)
1/2 dl sirap
2 tsk bikarbonat
2 tsk salt
10-12 dl rågsikt

Blanda filmjölk, salt, sirap och bikarbonat. Sist tillsättes rågsikten. Rulla ut degen till en längd och skär den i bitar. Kavla ut varje bulle till en rund tunn platta så att den får plats i en stekpanna. Grädda ovanpå spisen i stekpanna eller pannkakslagg 2-3 min på varje sida. Obs använd inget fett i pannan.

Senast ändrad 2008-09-06